Batoniki zbożowe do szkoły i pracy

Batoniki zbożowe to pożywna i zdrowa przekąska. Sprawdzą się jako drugie śniadanie w szkole i pracy, bo dodają energii, dostarczając jednocześnie wartościowych składników odżywczych. To idealna przekąska dla dzieci, bo można w nich przemycić wiele cennych dla organizmu składników.
Batoniki zbożowe można przygotować na wiele sposobów, dowolnie je modyfikując i wzbogacając wedle upodobań. My wybraliśmy przepis, który nie wymaga użycia cukru i bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach. Możemy z czystym sumieniem spakować je dziecku do szkoły jako dodatek do śniadania, jak i samemu wziąć do pracy. Są doskonałym paliwem dla mózgu ucznia, jako źródło węglowodanów (suszone owoce, płatki), kwasów tłuszczowych omega-3 (orzechy, migdały, siemię lniane), witamin z grupy B (migdały, słonecznik), cynku (pestki słonecznika, dyni, suszone owoce).
Szybkie batony zbożowe
Składniki:
- 20 dag suszonych daktyli
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 duży banan
- 5 kopiastych łyżek płatków owsianych
- po 3 łyżki pestek dyni i słonecznika
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie, migdały)
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 2 łyżki mielonej trawy jęczmienia
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego lub chia
- opcjonalnie: suszone owoce (rodzynki, morele, żurawina, ananas), łyżka miodu.
Składniki na batoniki
Wykonanie:
- Daktyle płuczemy, zalewamy w miseczce ciepłą wodą tak, aby je przykryć i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.
- Po tym czasie wkładamy je (wraz z wodą) do miksera razem z pokrojonym bananem, olejem kokosowym i kakao i miksujemy na gładką masę.
- Prażymy na patelni płatki, dynię, słonecznik, sezam i orzechy (orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki).
- Wszystkie suche składniki łączymy z masą daktylowo-bananową.
- Możemy dodatkowo dodać namoczone wcześniej inne suszone owoce (np. rodzynki, morele) i dosłodzić łyżką miodu (choć batoniki i tak wychodzą słodkie).
- Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26 na 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na noc).
- Po schłodzeniu kroimy w kwadraty lub prostokąty
Gotowa masa do pokrojenia
Uwagi
- W wersji dla alergików orzechy i sezam możemy zastąpić płatkami kukurydzianymi oraz ekspandowanym amarantusem i prosem, a kakao karobem.
- W wersji bezglutenowej zamiast płatków owsianych dajemy płatki jaglane, gryczane, kukurydziane, ekspandowany amarantus i proso.
- W wersji dla młodszych dzieci wszystkie suche składniki możemy zmielić w melakserze. Uzyskamy w ten sposób batoniki o gładkiej konsystencji.
- Składniki można modyfikować ważna jest odpowiednia proporcja składników mokrych i suchych. Zamiast banana możemy dodać garść namoczonych wcześniej suszonych moreli i rodzynek. Płatki owsiane można zastąpić jęczmiennymi, orkiszowymi, gryczanymi itp. Batoniki można wzbogacić esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, cynamonem, za każdym razem uzyskując inny smak.
Smacznego!
uwielbiam takie batoniki 🙂 super sprawa naprawdę i zawsze można dorzucić do nich coś innego więc nie są nudne 🙂
Szybki ratunek na głód 😉
Robię bardzo podobne, czasami dodaję miodu i żurawinę, bo ją uwielbiam 🙂 Są smaczne i pożywne, idealne jako przekąska.
Nigdy nie słyszałam o mielonej trawie jęczmienia. 😮