Produkty spożywcze wspomagające oczyszczanie wątroby

Początek roku warto zacząć od listy postanowień. Dlaczego? Ponieważ ta dodaje nam motywacji do działania. Wiadomo, że okres jesienno-zimowy nie sprzyja dobremu nastrojowi, dlatego warto poszukiwać sposobów na poprawę jakości swojego życia. Jednym z częściej pojawiających się postanowień noworocznych, jest zrzucenie wagi. Chociaż pobudki są tu zazwyczaj estetyczne, walka z otyłością to również dążenie do poprawy ogólnej kondycji organizmu. Właśnie takie postanowienie polecamy zapisać w kalendarzu: “zadbam o siebie”. Dlaczego to tak ważne? O tym opowiemy nieco więcej w poniższym artykule.

Podstawowe funkcje wątroby

Otyłość obciąża pracę wielu organów, które posiadają określoną wydolność. Niektóre z nich, jak choćby żołądek czy jelita, zazwyczaj “dają o sobie znać”, gdy dzieje się z nimi coś niepokojącego. Jednak nie każdy ludzki narząd boli, gdy jest w fatalnym stanie.

Wątroba, chociaż rzadko myślimy o niej na co dzień, odgrywa w naszym organizmie niezwykle istotną rolę. Przede wszystkim warunkuje możliwość przeprowadzenia regulacji lipogenezy, glukoneogenezy, jak również wspiera metabolizm cholesterolu. To, w jaki sposób działa nasza wątroba, bezpośrednio wpływa na nasze życie, chociaż rzadko czujemy, że coś z tym organem zaczyna szwankować.

Wątroba nie boli. Skutki osłabienia jej funkcji można natomiast zaobserwować w naszej ogólnej kondycji zdrowotnej. Jak to możliwe? Ścisła kontrola wątroby, nad procesami dotyczącymi przemian glukozy oraz tłuszczów, przekłada się na nasze zdrowie. Bez wątroby jednorazowe spróbowanie alkoholu czy spożycie produktów spożywczych ze śladową ilością metali ciężkich, mogłoby okazać się dla nas śmiertelne.

Nic zatem dziwnego, że tak dużo mówi się o konieczności dbania o ten organ. Wątroba jest naszym naturalnym systemem obronnym, filtrem, ochroną przed toksynami tak powszechnie występującymi w otoczeniu. Jak więc o nią zadbać?

Co niszczy zdrowe wątroby?

Wbrew pozorom, nasza wątroba jest nieustannie narażona na zniszczenie. Każdy kieliszek wódki, puszka piwa czy antybiotyk, to pocisk w kierunku tego organu. Gdy te “toksyny” przyjmowane są rzadko, a więc w sposób kontrolowany, zdrowa wątroba jest w stanie sobie z nimi poradzić.

Niestety, regularnie obciążamy nasz wewnętrzny filtr poprzez niewłaściwy styl życia. Trudno zatem mówić o pojedynczych zagrożeniach, w momencie, gdy powszechne jest spożycie przetworzonego jedzenia oraz korzystanie z wszelkiego rodzaju używek.

W konsekwencji, wątroba nie tylko jest nieustannie bombardowana, ale również staje się otłuszczona, przez co jej siła sprawcza maleje. Jakby tych wyzwań było dla wątroby mało, w środowisku czyhają na nią również szkodliwe patogeny, w tym wirusy, które mogą ją nieodwracalnie zniszczyć.

Oczyszczanie wątroby – na czym polega ten proces?

Oczyszczanie wątroby polega tak naprawdę na zdrowym podejściu do życia. Wystarczy nie spożywać alkoholu, odstawić papierosy i ograniczyć spożycie cukru oraz “złego” cholesterolu LDL, aby nasza wątroba miała się o wiele lepiej. To organ ze zdolnością do regeneracji. Wystarczy więc, że nie będziemy jej szkodzić.

Niestety, nasze złe nawyki nie są jedynym zagrożeniem dla wątroby. Fascynacja chemią, bardzo widoczna w latach 70-90. ubiegłego wieku, doprowadziła nasze środowisko do ruiny. Chociaż obecnie występuje wiele regulacji, np. dotyczących uprawy warzyw czy hodowli zwierząt, w glebie, powietrzu i wodzie, która nas otacza, występuje mnóstwo szkodliwych związków.

Z tego względu, poza zachowaniem zdrowego stylu życia, warto jest dodatkowo pomóc naszej wątrobie. Co ciekawe, możemy to zrobić poprzez spożycie określonych składników obecnych w pożywieniu. Które z nich mogą się okazać pomocne podczas walki o zdrowie naszej wątroby?

Te produkty spożywcze ułatwią detoks wątroby

Czosnek

Bardzo dobrze znany w Polsce i niezwykle lubiany czosnek to nasz nr 1 na wsparcie kondycji wątroby. Czosnek zawiera związki siarki, które wspierają proces detoksu szkodliwych substancji. Należy jednak wspomnieć, że z czosnkiem nie można przesadzić. Jego nadmiar może bowiem doprowadzić do skutków odwrotnych od zamierzonych. Zwłaszcza, gdy jednocześnie przyjmuje się leki, np. antybiotyki.

Przy suplementacji czosnkiem należy pamiętać, że surowiec ten stosowany wraz ze środkami przeciwgorączkowymi (np. paracetamolem) może powodować wzrost ryzyka wystąpienia dysfunkcji wątroby, a podczas jednoczesnego przyjmowania czosnku i preparatów antyko-agulacyjnych występuje ryzyko krwawień. Na czosnek powinny uważać także kobiety karmiące, ponieważ związki siarki mogą przedostawać się do mleka. – (M. Ulanowska, B. Olas)

Owoce cytrusowe

Cytrusy stanowią bogactwo witaminy C. Ta z kolei aktywuje enzymy wątrobowe, odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo związki zawarte w cytrusach wspierają proces metabolizmu tłuszczu oraz chronią samą wątrobę przed uszkodzeniem.

Kurkuma

Kurkuma, czyli charakterystyczny korzeń, barwiący na intensywnie pomarańczowo-żółty kolor, jest niesamowicie zdrowa. Posiada liczne związki o działaniu przeciwrodnikowym, jak również silnie działa na niektóre patogeny. Zalicza się ją do naturalnych antybiotyków. Kurkuma pełni ochronną funkcję dla wątroby. Jest doskonałą bazą dla detoksu spożywczego.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to jedno z popularniejszych ziół, o których mówi się w kontekście detoksu spożywczego. Podobnie jak kurkuma, stanowi on bazę podczas procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Wszystko to za sprawą obecności związków, które wspierają pracę wątroby.

Jabłka

Jabłka, czyli owoce świetnie znane w Polsce, przy okazji są jednymi ze zdrowszych. Zawierają cenne pektyny, a więc składniki, które wspierają proces oczyszczenia organizmu. Pektyny pęcznieją w jelitach, usprawniając ich pracę i odciążając wątrobę w niektórych jej funkcjach.

Zielona herbata

Jeśli pić herbatę, to najlepiej zieloną. Poza tym, że posiada ona niezwykle przyjemny, nieco kwaśny posmak, jest też bardzo zdrowa. Zielona herbata to istne zbiorowisko składników o działaniu przeciwrodnikowym. Dodatkowo, zawarte w zielonej herbacie katechiny, wspierają proces odtłuszczania wątroby, co znacznie ułatwia pracę tego organu.

Niektóre warzywa

Wątroba “lubi” warzywa, zwłaszcza te kapustowate (jarmuż, kapusta, brukselka, brokuły), które są bogate w glutation oraz warzywa liściaste (szpinak, rukola, roszponka, cykoria) zawierające chlorofil neutralizujący metale ciężkie oraz chemię zawartą w pożywieniu. W diecie warto również zadbać o buraki, pełne antyoksydantów oraz awokado, również zawierające wcześniej wspomniany glutation.

Jeśli pragniecie zadbać o swoją wątrobę, bądźcie na bieżąco z naszymi poradami oraz ofertą wysokiej jakości zdrowych produktów spożywczych oraz suplementów dostępnych w naszym sklepie – Stragan Zdrowia.

Bibliografia

  • K. Juszczyńska, Leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby NAFLD.
  • P. Gulbicka, A. Kanikowska, M. Marciniak, M. Grzymisławski, Współczesne terapie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
  • A. Dyzmann-Sroka, A. Jędrzejczak, A. Kubiak, M. Trojanowski, Profilaktyka pierwotna przez zdrową dietę (dieta w walce z rakiem).
  • M. Ulanowska, B. Olas, Fitozwiązki – ważne składniki suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie człowieka.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *